De zilver esdoorn is licht van kleur en de groeiwijze van de boom levert een prachtige tekening in het hout op. Sinds 1991 is Frida van der Poel actief lid van kunstenaarsinitiatief ‘Galerie Zône’ te Leiden.

Zeven stadsbomen

In de Leidse Kaiserstraat moesten zes jaar geleden zeven volgroeide zilver esdoorn bomen worden gekapt, hetgeen een drastische aanslag zou betekenen op de leefomgeving. Frida bedacht voor de bewoners een tastbaar aandenken. Zij adopteerde de bomen die jarenlang het straatbeeld hadden verrijkt en gaf een aandenken terug in de vorm van drie buitenbanken. Van het materiaal dat overbleef maakte zij de kabinetkast Ovivat. Door in het bovenblad enkele openingen aan te brengen fungeert de kast als een soort kijkdoos.

Ovivat

Ovivat betekent 'wuiven' en Frida koos daarvoor om een link te leggen naar de wind die een belangrijke rol speelde in de bewerking van het hout. 'Het rondhout van de zilver esdoorn is aan de wind gezaagd door de houtzaagmolen de Heesterboom aan de Haagweg in Leiden. Daarna is het gezaagde hout aan de wind gedroogd.' Het duurde dus wel even een tijd voordat ik de drie buitenbanken kon maken en kon plaatsen. 'Het is een kick om te zien dat de bewoners de banken adopteerden en er in het gebruik voor zorgen dat deze in een goede gebruiksstatus blijven.' 

Functionaliteit

'Mijn schetsontwerpen paren sculptuur aan functionaliteit'

Er wordt een vorm gecreëerd welke ruimte laat aan zowel verplichting als aan verbeelding. Frida werkt voornamelijk met kleurrijk hout en glas. Belangrijke elementen in haar werk zijn perspectief en schaduwvorming. In het volume van een meubel zoekt zij de spanning tussen vlak en plasticiteit. In haar werkplaats werkt zij aan interieurprojecten en meubelproducten.

Het is niet altijd direct duidelijk hoe haar ontwerpen in elkaar zitten. Als toeschouwer zal eigener beweging de vertekening moeten ontraadselen. 

Telgang

Voor de wijze waarop zij de poten aan de meubels  bevestigd liet zij zich inspireren door de telgang bij dieren. De telgang of pasgang is een wijze van lopen voor vierpotige (of vierbenige) dieren waarbij de beide benen van één zijde en daarna die van de andere zijde gelijktijdig verplaatst worden. Men noemt dit een laterale beweging. Voor kamelen en giraffen is de telgang normaal, soms komt het bij paarden voor.