2017/07/10 • Editie 15

TOEPASSING
Sport & Spel

Verrek die fiets is van hout

Frame in gelamineerd esdoorn

Sander Bakker gaf aan zijn eindexamenwerkstuk de volgende uitleg. Het is overduidelijk geen meubel. En het is niet zo dat je direct ziet ‘Het is een houten fiets’. Wel dat je ziet ‘Het is een fiets’ en daarna pas ontdekt ‘Verrek die fiets is van hout’. Het frame van Sander zijn fiets is van hout, de voorvork is van Carbon Fiber en het stuur van Titanium.

TOEPASSING
Meubels

De bewaarengel

Vleugelkast in linden en kersen

Laura Besseling heeft in haar afstudeerjaar aan het HMC Amsterdam heel wat voor haar kiezen gekregen. Het is daarom des te meer bewonderenswaardig dat zij het verlies van dierbaren in haar omgeving op een bijzondere wijze een plek wist te geven in haar eindexamenwerkstuk: de Vleugelkast.  

TOEPASSING
Meubels

Scharnierend hout als eye-opener

Gezandstraald vurentriplex

Geen buikige commode zoals we die in de antiekwereld voorbij zien komen. Geen glad en gelikt afgewerkt hout- of fineeroppervlak. Erik Sluijs maakte een ingenieus eindexamenwerkstuk. Een meubel dat laag voor laag is opgebouwd uit vormdelen die hij met de CNC frees uit een 18 mm vuren multiplex plaat haalde. De gezandstraalde finishing Touch verwijderde hij het ietwat ‘aangebrande’ uiterlijk. En dit zandstralen versterkte bovendien het ruige karakter dat hij juist aan zijn meubel wilde meegeven.

TOEPASSING
Art & Decoration

Het licht zien in hout

‘n vurige verschijning

Wim Kramer verruïneert eerst hout om er daarna iets bijzonders mee te maken. Aan zijn HMC eindexamenwerkstuk kwam geen potlood en ook geen houtbewerkingsgereedschap te pas. Hij hakte met een bijl in op een plak hout, afkomstig van de boom die zijn opa ooit plantte. In een komvormige mal dompelde hij de stukken hout onder in de epoxy. Dit resulteerde in een cirkelvormig object met een bolvormige en platte zijde. En daarmee was zijn verschijning in hout geboren.

TOEPASSING
Gadgets

‘n zitzak die geen zak is

Vlechten met berkentriplex

Beweging, organische vormen en een contrast tussen hard en zacht waren de uitgangspunten voor het meesterstuk die Irene Ruigrok van der Werve inspireerden voor haar afstudeerwerkstuk aan het HMC Amsterdam: een zitzak die geen zitzak is.

HOUTBLOG

Aanstormend talent (2)

De HMC Expo's 2017 in het Hout- en Meubileringscollege te Rotterdam en Amsterdam zijn weer achter de rug. Verrassende prestaties op het gebied van hout, meubel en interieur zal de HOUTjournalist de revue laten passeren.

Het HMC is sinds 1929 de enige MBO vakschool die voorziet in alle opleidingen met hout, meubel en interieur. Aan het eindexamenwerkstuk, de entourage eromheen en de wijze waarop de afgestudeerde ontwerpers, meubelmakers, meubelrestaurateurs, instrumentenmakers en jachtbouwers hun werkstukken presenteren kun je al direct afleiden wie een glansrijke carrière tegemoet gaat. Dat geldt zeker voor de winnaars van de HMC vakprijzen met een bonus van € 300,- die per vakjaar en vakrichting worden uitgereikt. Een aantal afgestudeerden zullen hun werkstuk presenteren op de komende design- en woonbeurzen.

Het HMC Amsterdam heeft op loopafstand een tweede locatie betrokken waarin zich een uitgebreide bibliotheek, een ultra modern studiecentrum en het (experimentele) Fablab bevindt. Jongeren die een HMC vakopleiding volgen krijgen letterlijk informatie en inspiratie op het gebied van design en vakmanschap in hout op een presenteerblaadje aangeboden. Niet alleen de jeugd heeft de toekomst. Voor volwassenen die een carrière switch willen maken organiseert het HMC vanuit een speciale afdeling cursussen en trainingen. Wie ouder is dan 23 jaar en toe is aan iets anders biedt het HMC tweejarige opleidingen aan met praktijk- en theorielessenMet als resultaat een erkend certificaat of volwaardig diploma. Zowel in Rotterdam als Amsterdam was een verademing om te zien dat de finale werkstukken van deze enthousiaste leerlingen zich konden meten met de jongere garde die was afgestudeerd. 

Op beide Expo’s zijn ook de resultaten geëxposeerd van het eerste ‘Excellentieprogramma Innovatief Meubelmaker’ waarin het HMC leerlingen uitdaagt om gedurende 2 jaar in het Fablab de Waag in Amsterdam ‘out of the box’ te ontwerpen en te produceren.