In de kunstzinnige werkstukken van Jasser van Oort worden honderden, zo niet duizenden geometrische vlakjes verwerkt. Deze zijn geometrisch van vorm, worden verlijmd, geschuurd, voorzien van minutieus inlegwerk en grotendeels met de hand bewerkt en afgewerkt. Het is een ongelofelijk vakkundig productieproces waarin de innovatieve productietechnieken als laseren gecombineerd wordt met ambachtelijk (hand)werk. Aan een object wordt soms maanden gewerkt.

Fractal

Fractal is afgeleid van het Latijnse ‘fractus’, wat gebroken betekent. In 1979 startte Benoit Mandelbrot zijn onderzoek naar ‘Fractals’ en dit resulteerde in de Mandelbrotcollectie.

‘Denk niet aan wat je ziet, maar wat er voor nodig is om te produceren wat je ziet’

Jasper ‘Een Fractal is een foto die het verhaal verteld van het proces dat de foto creëerde. Het is een oneindig patroon dat zichzelf herhaalt op verschillende niveaus. De Fractal patronen kun je over vinden. In de natuur, de vertakking van onze aderen, bomen en sneeuwvlokken, tot in de groeperingen van ons eigen sterrenstelsel.’

Geometrische vormentaal

Jasser studeerde in 2014 af aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn eindexamenproject bestond uit twee stoelen die het begin vormden zijn ‘Skin Collectie’. De naam refereert naar de ‘nieuwe huid’ die Jasser aan zijn geometrische vormentaal geeft. De combinatie ambacht en geometrie typeert deze collectie die inmiddels uit bureaus, tafels, kasten en stoelen bestaat. Innovatieve en computergestuurde productie- en lasertechnieken staan garant voor precisiewerk in hout. ‘Ik zoek naar eigentijds fysiek materiaalgebruik binnen de technologische vooruitgang.’

Onderhuidse ritmes

‘Gefascineerd door de onderhuidse ritmes en regelmaat van onze natuur zoek ik in mijn werk naar de mathematische structuur achter de perceptie van de werkelijkheid.’ Jasser laat zien waartoe hij als moderne ambachtsman in staat is. ‘Ik zie het als een goede follow up op de meer traditionele Art & Crafts beweging uit de laat 19e eeuw.’ In die tijd verfoeiden William Morris en zijn aanhangers de massaproductie als voortbrengsel van de Industriële Revolutie. Zij huldigden het principe: Toegepaste kunst is ook kunst.

Zo vader, zo zoon

Jasser van Oort(1990) runt samen met zijn vader Jasser Studio, gevestigd in Arnhem. Hij is zeker beïnvloed door de kunst van het traditionele ambacht dat bij zijn vader Fred Mensink (1960) al prachtig vakwerk in hout opleverde. Nu zij samenwerken krijgt het oude ambacht een nieuwe dimensie en is sprake van een nog sterkere kunstzinnige benadering bij het ontwerpen.