Foto’s Family W en [PR]ess Productions

De zevenklapper in kleinmeubilair van Family W bestaat uit een krukje, trapje, nachtkastje, bank, boekenkast, wandkastje en lange kast. In de meubels kun je de volgende houtverbindingen aantreffen: een platte groef, een schuifzwaluwstaart, een gewone zwaluwstaart of getrapte duvels (deuvels). Elk bouwpakket wordt 'knock down' geleverd met houtlijm en verfkwast met schuurmateriaal voor het op kleur brengen van het hout. De speciale verf op basis van melkpoeder en pigment meng je met water. Opbrengen met de kwast en klaar is Kees. Foppe: 'Wat ons betreft is verder afwerken niet nodig. Dat is aan de gebruiker en iedereen is natuurlijk vrij om het meubel met bijvoorbeeld een bijenwas af te werken.'.

Vakwerk in DHZ 

'Het is onzin om te zeggen dat meubels maken alleen is weggelegd voor vakmensen en ambachtslieden,' Foppe (32) en Friso Wiersma (27) achten mensen heel goed in staat om zelf meubels te maken. ‘Je moet ze gewoon een beetje helpen. Met goed geselecteerd hout, voorgezaagde en slimme houtverbindingen, en verf die je zelf kunt mengen en makkelijk kunt verwerken.’ Vanuit dit gegeven kan in hun ogen iedereen vakwerk maken. ‘Dat je bij het timmeren per ongeluk een buts in het hout slaat vinden wij alleen maar mooi, want dat zorgt ervoor dat het helemaal jouw meubel wordt.’

Family business

Het begon als afstudeerproject van Friso op de Design Academy Eindhoven en zijn werkstuk werd voor het meest professionele afstudeerproject genomineerd voor de René Smeets Award. Krap drie maanden later startte hij met zijn broer Foppe het eigen bedrijfje Family W. Dat familie belangrijk is voor het duo en in de naamgeving terugkeert is te verklaren de roots binnen de family die terugvoeren naar een pake (opa) die een sociale werkplaats in Sneek runde en een andere opa met een eigen leerlooierij in Harlingen.  

Dutch Design Week

Friso en Foppe konden op de DDW hun eerste zeven meubels tonen. Zowel op de expositie in de Design Academy en op het Ketelhuisplein in Scapetown, een verzameling Tiny Houses. Elke dag konden geïnteresseerde bezoekers in het Tiny House hun eigen kruk maken. ‘Laat de maker en de gebruiker dezelfde persoon zijn. Zelf maken is de beste manier om je te verbinden met jouw eigen meubel. Je vindt het mooier, bent er zuiniger op en doet er langer mee.’

Vergeten technieken

Eenvoud siert de ontwerpen, het maken en afwerken. Tussen de kleurkeuzes zit soep-groen en soldaat-blauw. ‘Wij maken ook gebruik van bijna vergeten technieken. Kijk naar de lange kast en je ziet een oude meubelmakerstruc. Die heeft maar twee pootjes en helt bijna onzichtbaar, door het eigen gewicht, naar achteren tegen de muur.’ Hoe meer je in de kast opbergt, des te steviger de kast tegen de muur staat. Voor het hangkastje is een ‘staldeur’ sluiting met een heus touwtje voor het ontsluiten gekozen.