Foto's Ronald Smits

David Derksen lanceerde zijn kunstzinnige ruimtescheiding voor het eerst in het Broeinest tijdens de Dutch Design Week. Baars & Bloemhoff, één van de sponsoren van deze kraamkamer voor creatievelingen, bood hem de kans om zijn Grid te presenteren op ‘Masterly – the Dutch in Milano’. Ook op Design District hing zijn hangend Grid in de stand van Tuttobene.

Hightech laseren en super strak

De fineerstroken voor elk Grid dragen de ingebrande signatuur van David Derksen. Alle onderdelen worden met behulp van een zeer geavanceerde lasertechniek uit de fineerplaat sneden. Het laseren geeft aan de randen in de lengterichting geen en in de hoeken nagenoeg geen zichtbare 'aangebrande' sporen op het fineer achter.

De halfhoutsverbinding in het fineer en de uitgekiende samenstelling van het grid zorgt voor een zeer strak, sterk en vormstabiel raster.   

Natuur als inspiratiebron

Voor David is de natuur in al haar facetten de belangrijkste inspiratiebron. Met name de principes en processen die in de natuur gelden. ‘In de praktijk leidt dit tot een sterke focus op het toegepaste materiaal. Hoe gedraagt dit zich? Hoe veroudert het? En hoe construeer je met dit specifieke materiaal?’ Hij verwerkte in zijn ‘Grid’ houtfineer en laat de ‘echtheid’ van dit materiaal in de toepassing zien.

Baars & Bloemhoff Transitions II

‘Fineer heeft kwaliteiten omdat het echt hout is, geen print of kunststof zoals melamine of HPL’, zegt David. Voor Transitions II werkt hij met de houtfineren uit het assortiment van Baars & Bloemhoff. Meestal wordt fineer op een onderlaag gelijmd wat aan een oppervlak de uitstraling van massief hout geeft. David heeft het fineer als een op zichzelf staand materiaal gebruikt. ‘Ik heb de materiaaleigenschappen ten volle benut. Fineer is licht en kan wel goed op trek belast en niet op druk worden belast. Je kunt er dan ook heel goed hangende structuren mee maken.’

Drie Grid Space Dividers

David ontwierp drie verschillende ‘Space Dividers’.

Het eerste object bestaat uit een open structuur van fineer dat in twee richtingen van dicht naar open verloopt. Deze kan als een ruimtelijke afscheiding dienen. Het fineer wordt hierdoor op een zo ‘eerlijk’ mogelijke manier toegepast.

Voor het tweede object heeft David gekozen voor een lichtobject waarbij de LED-buizen in de fineerstroken hangen. Dit object kan een ruimte verlichten maar ook enigszins afscheiden.

Het derde object lijkt een massief stuk van een boom maar is in feite een holle lichtgewicht constructie. Waar de andere twee objecten ‘eerlijke’ toepassingen zijn van fineer is dit object het meest ‘oneerlijk’. Van een boom wordt fineer gemaakt en vervolgens van het fineer een nep boom. Het feit dat zo’n zwaar ogend stuk hout aan het plafond hangt heeft dit object dan ook iets van de ‘omgekeerde wereld’.

Shinnoki Vanilla Larch

Het toegepaste houtfineer in de verschillende ‘Space Dividers’ is Shinnoki Vanilla Larch van Decospan, dat deel uitmaakt van het leveringsprogramma van Baars & Bloemhoff. ‘Een belangrijke troef van het Shinnoki is de stabiliteit. Dankzij de mixmatch techniek heeft het de look en eigenschappen van een massieve plaat, zonder de nadelen ervan. De 2.0 Collection van Shinnoki staat garant voor een uniforme kwaliteit met het natuurlijke, levendige aspect van hout dat zowel zichtbaar als voelbaar is. De totale collectie bestaat uit een 17-tal decoren.